Site Loader

Een coating is één of meerdere lagen (verf) die worden aangebracht op een ondergrond voor decoratieve, beschermende of functionele doeleinden.

Een belangrijk doel van coating is het beschermen van producten tegen invloeden van buitenaf. Met name om corrosie (roestvorming) of krassen te voorkomen. Een goede coating zorgt voor een barrière tussen het product en water, zuurstof en weersinvloeden.

Er zijn verschillende soorten coating voor diverse doeleinden. Onderstaand zijn een aantal soorten coating beschreven.

Poedercoating voor een duurzame oplossing

Poedercoaten is een duurzame methode van oppervlaktebescherming en afwerking. Poedercoaten, oftewel het spuiten, van metalen producten zoals displays, staanders, profielen, (auto)veren, liften of velgen. Poedercoaten is een elektrostatisch proces. Het negatief geladen poeder word met een poederpistool aangebracht op het positief geaarde product. Hierdoor blijft het poeder als het ware aan het product kleven. Door daarna de staander, velg, profiel, lift of een ander metaalproduct te verhitten in een oven (moffelen) vloeit het uit en kan het uitharden. Poedercoating zorgt op die manier voor een krachtige beschermlaag.

Natlakken

Natlakken is een proces waarbij vloeibare lak in een vloeibare vorm op het betreffende product wordt aangebracht door middel van een spuitinstallatie. Door het toepassen van een natlaksysteem kunnen er een of meerdere laklagen aangebracht worden ter bescherming van het materiaal. Omdat het ook aan de lucht kan drogen is het geschikt voor meer producten; niet alleen metaal (zoals kachels, trappen, lampen of schaatsen), maar ook hout kan hiermee behandeld worden. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan keukenkastjes of deuren.

Nano coating

Tegenwoordig neemt het belang van duurzaamheid toe. Een voorbeeld van zo’n duurzame innovatie is nano coating. Nano coating is een beschermlaag die ervoor zorgt dat materialen en bouwwerken vuil- en waterafstotend zijn. Hierdoor behoudt het bewerkte materiaal langer zijn kwaliteit en is het duurzamer dan andere soorten coating.

Ongeacht welke soort coating jij voor je product wilt/gaat gebruiken, het aller belangrijkst is de voorbehandeling. Coating is niet succesvol en kan het resultaat belemmeren als de voorbehandeling niet zorgvuldig is gedaan. De voorbehandeling is noodzakelijk om een krachtige hechting te krijgen. Deze hechting is essentieel voor onder andere corrosiewering en het uiterlijk van de coating.

Weten welke coating het beste van toepassing is voor jouw product? Neem dan contact met ons op en wij ontzorgen jou van alle eindeloze mogelijkheden en passen onze kennis toe bij het uitkiezen van de juiste coating.