Site Loader

We hebben er iedere dag mee te maken. Markeringen op de weg. Zodra we de deur uitlopen komen de strepen op het wegdek ons tegemoet. Wanneer je er dieper over nadenkt eigenlijk best bijzonder. De meeste mensen zullen hier ongetwijfeld niet zo snel bij stilstaan, ondanks dat ze de belijning best vaak gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld hoe de wereld eruit zou zien zonder haaientanden op de weg? De kans is groot dat het op veel plekken faliekant misgaat. Dit heeft grote gevolgen, zeker voor kwetsbare fietsers. Goede wegmarkering is daarom heel belangrijk. Verschillende bedrijven zijn hier speciaal in gespecialiseerd. Vandaag bespreken we wat deze bedrijven precies doen en hoe ze hun werk inrichten.

Markeringen: welke producten gebruik je hierbij?

Om een markering te zeggen heb je wegenverf nodig. De juiste wegenverf voldoet aan verschillende eisen, is weersbestendig en slijtvast. We willen niet dat na de eerste vrachtauto de verf loslaat van het asfalt. Ook is het zeer onwenselijk dat de markeringen wegspoelen bij de eerste regenbui. Verf van hoge kwaliteit is daarom essentieel. Bij het aanbrengen van de belijning is het voor de keuze van de verf belangrijk om te weten voor welk doel de verf wordt aangebracht. Bij het inrichten van een parkeergarage zijn hele andere eisen van toepassing dan bijvoorbeeld op een snelweg. Het is goed om je hiervan bewMarkeringenust te zijn.

Het gebruik van de weg

Ook het gebruik van de weg heeft invloed op de markeringen die men gebruikt. Bij een autoweg zal het materiaal veel slijtvaster moeten zijn dan op bijvoorbeeld een fietspad. Op snelwegen rijden auto’s met enige regelmaat over de lijnen heen bij het veranderen van rijstrook. Bij haaientanden zal men in sommige gevallen ook nog op de belijning aan het remmen zijn. Hiermee wordt veel druk op de belijning gezet. Met een goed aangebrachte markering is dit geen probleem. Voor fietspaden is de druk die wordt gezet vaak veel minder. Fietsers zijn minder zwaar en zullen ook minder hard remmen. Een wegenverf die van iets lagere kwaliteit is moet hier voldoende zijn.