Site Loader
woonkamer met glazen muur

Ben jij aan het overwegen om voor stalen taatsdeuren te gaan maar wil je graag het verschil weten tussen een taatsdeur en een scharnierdeur? Geen probleem, in dit artikel leggen we eenvoudig voor je uit wat de verschillen zijn van deze twee soorten deuren.

Taatsdeur

1. Scharnierpunt

Het belangrijkste kenmerk van Fritsjurgens taatsdeuren is het draaipunt. Taatsdeuren draaien om een verticale as die zich boven en onder in de deur bevindt. Hierdoor kunnen ze zowel naar binnen als naar buiten openen en kunnen ze op verschillende posities blijven staan.

2. Ruimtebesparing

Taatsdeuren nemen weinig vloerruimte in beslag, omdat ze niet afhankelijk zijn van scharnieren aan de zijkant. Hierdoor zijn ze ideaal voor kleine ruimtes en situaties waar ruimteoptimalisatie belangrijk is.

3. Esthetiek

Taatsdeuren hebben vaak een eigentijdse uitstraling en kunnen een gevoel van openheid en ruimtelijkheid creëren vanwege hun slanke profielen en het gebruik van glas. Ze passen goed bij moderne en minimalistische interieurs.

4. Prijs

Over het algemeen zijn taatsdeuren duurder dan scharnierdeuren vanwege de complexere constructie en installatie. De prijs kan variëren afhankelijk van het materiaal en de aanpassingen.

5. Veiligheid

Veel taatsdeuren zijn uitgerust met soft-close mechanismen en zelfsluitende functies, wat extra veiligheid en gebruiksgemak biedt.

Scharnierdeur

1. Scharnierpunt

Scharnierdeuren draaien om horizontale scharnieren aan de zijkant van de deur. Ze openen meestal naar binnen of naar buiten en vereisen voldoende ruimte rondom het deurkozijn.

2. Traditioneel

design Scharnierdeuren hebben een meer traditioneel ontwerp en passen goed bij klassieke en landelijke interieurs. Ze zijn beschikbaar in een breed scala van materialen, stijlen en afwerkingen.

3. Eenvoudige

installatie Scharnierdeuren zijn doorgaans eenvoudiger te installeren dan taatsdeuren, wat kan resulteren in lagere installatiekosten.

4. Prijs

Over het algemeen zijn scharnierdeuren betaalbaarder dan taatsdeuren, wat ze toegankelijker maakt voor een breder publiek.

5. Veelzijdigheid

Scharnierdeuren kunnen in verschillende ruimtes worden gebruikt, van woonkamers en slaapkamers tot badkamers en keukens. Ze zijn beschikbaar in enkele en dubbele deurconfiguraties.

6. Afdichting

Scharnierdeuren kunnen een betere afdichting bieden tegen tocht en geluid dan taatsdeuren, omdat ze langs de zijkanten volledig in het deurkozijn passen.

In conclusie, het belangrijkste verschil tussen taatsdeuren en scharnierdeuren ligt in het draaipunt en de ruimtebesparing. Taatsdeuren draaien om een verticale as en nemen weinig vloerruimte in beslag, terwijl scharnierdeuren om horizontale scharnieren draaien en meer ruimte rondom het deurkozijn vereisen. De keuze tussen beide deuren hangt af van de specifieke behoeften, het ontwerp en het budget van de klant. Beide hebben hun eigen unieke voordelen en kunnen een aanvulling zijn op diverse interieurstijlen.