Tegenwoordig doen onderzoekers er alles aan om alles sneller en sneller te maken. Zo zijn ze ook aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe techniek waarmee gegevens super snel vervoerd kunnen worden. Deze techniek wordt glasvezeltechniek genoemd. Met deze techniek kunnen gegevens met snelheden van wel 100 GB per seconde worden vervoerd. Dit is voor de duidelijkheid tot wel 100.000.000 berichten per seconde. Dat is werkelijk ongelofelijk snel. Zeker als je bedenkt dat dit 10 jaar geleden nog geeneens 1 GB per seconde was. Glasvezel is zo enorm snel omdat er gebruik wordt gemaakt van het licht. Dit licht wordt door de glasvezels verplaatst waardoor de gegevens dus met de snelheid van het licht kunnen worden vervoerd. Zo kun je dus een gesprek voeren met iemand aan de andere kant van de wereld met slechts een paar seconde vertraging. Hoe vet is dat!
Hoe wordt glasvezel aangelegd
Aangezien glasvezel een nieuwe techniek is, heeft momenteel nog niet iedereen in Nederland dit in de straat liggen. Veel straten buiten de grote steden hebben nog ouderwetse koperen draadverbindingen. Deze verbindingen zijn niet goed bestand tegen veroudering en grote hoeveelheden data die elke seconde vervoerd moeten worden. Deze dienen dus binnen een paar jaar vervangen te worden aangezien er door de slijtage nog minder data door de kabels kan worden vervoerd. Dit komt omdat de kabels warmte uitstoten en hierdoor steeds minder capaciteit overhouden. De aanleg van glasvezel zal dan ook niet heel lang meer duren, voor we het weten heeft heel Nederland deze verbinding. Als je glasvezel wil hebben kun je een kijkje nemen op de website van jouw provider om te zien wat de plannen zijn op het gebied van glasvezel.
Wat is de volgende stap na glasvezel?
De glasvezeltechniek staat nog helemaal in de kinderschoenen maar is al enorm ver ontwikkeld. Deze techniek zal zich ongetwijfeld nog verder gaan ontwikkelen. Alle websites en apps worden namelijk ook steeds zwaarder qua gigabytes. Om deze reden ben je voorlopig met glasvezelverbindingen helemaal klaar voor de toekomst. Echter stoppen de onderzoekers nooit en zal het ongetwijfeld niet lang duren voordat de volgende ontwikkeling voor de deur staat.