Site Loader
Exceptioneel transport

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je rijdt op een weg in de buurt waar normaal gesproken nooit file staat. Ineens zie je voertuigen voor je die wel stil lijken te staan en met een slakkengang vooruit gaan. De kans is groot dat je te maken hebt met exceptioneel transport. Natuurlijk is het vervelend dat je hierdoor opgehouden wordt, maar je moet weten dat exceptioneel transport in Nederland erg goed geregeld is. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Minimale hinder van het transport

Exceptioneel transport is het vervoeren van goederen, waarbij tijdens het vervoer niet voldaan kan worden aan de standaard wet- en regelgeving. Hiervoor heb je als bedrijf een vergunning nodig. Wanneer je deze niet hebt, kan het vervoeren van goederen die te groot of te zwaar zijn je een flinke boete opleveren. Om ervoor te zorgen dat het normale leven zo goed mogelijk door kan gaan en mensen zo min mogelijk last hebben van het exceptionele vervoer, zijn de regels voor de vergunning erg streng. Zo moet je een document aanleveren met alle benodigdheden, de volledige route en de personen die bij het vervoer betrokken zijn. Hiermee bedoelen we niet alleen de chauffeur, maar ook de personen die aanwezig zijn bij het laden, lossen en eventuele overige werkzaamheden. Ook moet je er op voorhand voor zorgen dat de route vrij is voor het vervoer. Het kan namelijk zo zijn dat er hindernissen op de route zitten die (tijdelijk) verwijderd moeten worden. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor.

Specialisten in exceptioneel transport

Omdat het volgen van al deze procedures veel tijd en geld kost, zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoer van dit soort goederen. Hierdoor ben je vaak nog minder geld kwijt dan je zou zijn wanneer je het vervoer in eigen beheer zou uitvoeren. Wat vooral fijn is, is dat het een stuk minder tijd en moeite kost. De bedrijven hebben ervaring in het vervoer van grote goederen en weten de procedures vaak snel te doorlopen. Hierdoor wordt jouw exceptioneel transport in een mum van tijd verricht en kan je snel weer aan de slag!