Site Loader
Brandende lucifer

Jaarlijks vinden er in Nederland meer dan 100.000 woningbranden per jaar plaats. De grootste veroorzakers hiervan zijn ongelukken tijdens het koken, elektrische apparaten die kortsluiting krijgen, brandende sigaretten of gaslekken. Veiligheid staat voorop, daarom is het verstandig dat jij je woning brandveilig maakt. Daarnaast is het verstandig om minstens eens per jaar grondig je woning na te kijken op een aantal punten. 

Investeer in rookmelders

Je huis brandveilig maken begint eigenlijk met de aanschaf van een aantal goede rookmelders. Deze maken direct een geluid dat je niet kunt missen wanneer er sprake is van te veel rookontwikkeling. En een rookmelder is zeker nodig, aangezien veel branden in de nacht ontstaan en de bewoners doorslapen tot het moment dat het eigenlijk niet meer kan. Daarnaast is de rookontwikkeling heel erg gevaarlijk en vallen hierdoor jaarlijks al een boel slachtoffers. 

 

We raden je aan om op elke verdieping van je woning een aantal rookmelders op te hangen, zoals in de slaapkamers en de gangen. Vergeet ook in dit geval de zolder niet. Hang de rookmelder echter niet boven een verwarming of in ruimtes als de keuken, badkamer of garage of andere ruimtes waar sprake is van veel damp. In dit geval is een hittemelder meer geschikt.

Klus verstandig 

Ben je vaak aan het klussen in huis? Of is je woning toe aan een grote renovatie? Denk dan ook alvast aan de brandveiligheid en maak gebruik van materialen met brandwerende eigenschappen. Zo is er kit en verf verkrijgbaar om bijvoorbeeld gedeeltes in de muren af te dichten. Op het moment dat er brand zou ontstaan, voorkomt dit materiaal dat de rook en het vuur door de leidingen en doorvoeren komen. Let er wel op dat deze materialen niet geschikt zijn om te gebruiken op hout.

Onderhoud apparaten 

Onder je huis brandveilig maken en houden valt ook het onderhoud van de apparaten. Laat deze in ieder geval nooit in stand-by staan wanneer je voor een langere tijd het huis verlaat. Dit kan namelijk leiden tot kortsluiting, wat weer een van de grootste veroorzakers is van een woningbrand. Zet dus alle apparaten uit als je naar je werk gaat. Check daarnaast minstens eens per jaar of alles er nog goed uitziet in de meterkast en bij de gasaansluitingen en hang niets aan de cv-ketel. Voor deze inspecties kan je eventueel ook een specialist inhuren. 

 

Bron: https://securitydiscounter.nl/

 Brandweerlieden waait water in brand